In de afgelopen jaren heeft de zoete aardappel een steeds prominentere plek gekregen in veel Nederlandse keukens, en terecht! Dit product is namelijk een heerlijk ingrediƫnt voor ontzettend veel recepten en is daarnaast goed te kweken in het klimaat waar we leven. Voor veel mensen is er dan ook een reden gekomen om zelf zoete aardappelen te kweken. In dit artikel staan we stil bij de belangrijkste onderdelen uit dit proces zodat ook jij aan de slag kan!

Herkomst Zoete Aardappel

Van origine komt de zoete aardappel uit Midden- en Zuid-Amerika, maar vanaf de 16e eeuw word het product ook verspreid naar andere landen zoals China, Japan, de Filipijnen en de Indonesische archipel, waar het spoedig een belangrijk voedingsmiddel werd. De zoete aardappel is van oorsprong een (sub)tropisch gewas en dat betekent dat het goed tot zijn recht komt in een warm(er) klimaat. Met de aangepaste kweektechnieken is het echter wel mogelijk om ook in Nederland zoete aardappelen te kunnen kweken en oogsten.

Voordelen van de Zoete Aardappel

In Nederland kennen we natuurlijk de ‘normale’ aardappelsoorten zoals de vastkokende en bloemige aardappel. De zoete aardappel is daarentegen steeds meer in opkomst en kent een aantal noemenswaardige voordelen:

  • Zoete aardappelen zijn een zeer goed alternatief voor de normale aardappel.
  • Zoete aardappelen hebben over het algemeen minder ziekteproblemen.
  • Het kweken en oogsten van zoete aardappelen is veel gemakkelijker dan het telen van andere aardappelen.
  • De zoete aardappel staat bol van de gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels.
  • Er kan met weinig water en mest toch een goed eindresultaat worden gecreĆ«erd.
  • Een zoete aardappel kan een positief effect hebben op de vruchtbaarheid en daarnaast een ontstekingsremmende werking hebben.
  • Zoete aardappelen zijn uitermate geschikt als bodembedekker en daarmee een goed middel tegen onkruid.

Hoe kweek je de zoete aardappel?

Voordat je begint met het kweken van de aardappel is het goed om te noemen dat de zoete aardappel houdt van warm en tropisch weer. Hoe heter het is, des te sneller ze zullen groeien. Daarnaast houdt deze plant van een waterdoorlaatbare ondergrond van zand. Probeer te voorkomen dat de ondergrond zwaar en drassig wordt; dit heeft namelijk een negatieve impact op het proces.

  • Het kweken van zoete aardappelen begint met het planten van stekken. Waar veel andere planten beginnen vanuit een zaadje is het voor de zoete aardappel van belang om de stekjes te planten en licht te begieten met water. Een stekje is een bewortelde spruit die je over het algemeen bij elke tuinwinkel kan halen.
  • Zorg voor een goede voorbereiding van de ondergrond. Over het algemeen groeit de aardappel het best in een goed gedraineerde/zure ondergrond. In het geval de zuurtegraad van jouw ondergrond te laag is, kan je met behulp van wat turf de grond wat beter voorbereiden voor de aardappelplant. Nadat je de turf hebt toegevoegd zorg je ervoor dat de bovenste laag (ca. 20 cm) goed is doorgespit en goed los zit.
  • Zorg ervoor dat je de stekjes op het juiste moment plant. Dit is over het algemeen als de ondergrond minimaal 15 graden is. In Nederland is dit moment vaak eind mei of begin juni te vinden. Niet alleen het juiste moment, maar ook de juiste plek in de tuin kan flink wat invloed hebben op het groeiproces. Zoals eerder aangegeven heeft de zoete aardappelplant een tropische afkomst; hoe meer zonlicht de plant vangt des te beter deze groeit.
  • Ongeveer een maand na het planten kan je het groeiproces verder stimuleren door de plant(en) te bemesten. Dit kan je het beste doen met fosfor meststoffen, welke in verschillende hoeveelheden te koop zijn bij de tuincentra. Na het bemesten hoef je de planten niet te snoeien. Hoe meer zonlicht de bladeren opvangen, des te groter de kans is dat jij straks aardappelen kweekt met een mooi formaat.
  • In droge periodes is het goed om de aardappelen te voorzien van ‘diep’ water, wat betekent dat je op enkele momenten veel water gebruikt om de planten te voeden. Probeer ervoor te zorgen dat je tussen de gietbeurten door de grond wat laat uitdrogen zodat de wortels steeds verder op zoek gaan naar water. Het is de kunst om hier een goede balans in te vinden en de planten uiteraard niet te laten uitdrogen.
Zoete aardappels van verschillende formaten

Wanneer kan je de zoete aardappel oogsten?

Met bovenstaande stappen zorg je ervoor dat de zoete aardappelplant goed kan groeien en zich kan ontwikkelen. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat je de aardappels kan gaan oogsten en kan gebruiken voor verschillende doeleinden.

  • Over het algemeen kan je na 90 tot 120 dagen de aardappelen gaan oogsten. Zorg ervoor dat je dit doet voordat de eerste herfstvorst aanbreekt en check vooral de grootte van de bollen. Het is aan te raden om pas te gaan oogsten zodra de aardappels een diameter hebben van minstens 8 tot 9 centimeter.
  • Zodra je hebt besloten om te gaan oogsten, haal je allereerst het loof (groene blad) weg en maak je de grond rondom de plant vrij met een schop of ander hulpmiddel. Nu kan je opzoek gaan naar de kroon van elke plant en kan je met je handen de knollen gaan opgraven. Vergeet niet deze goed uit te schudden voordat je er mee naar binnen loopt.
  • Nadat je alle bollen hebt verzameld kan je deze het beste nog even laten uitharden. Dit zorgt er namelijk voor dat eventuele kneuzingen of beschadigingen nog kunnen herstellen. Het proces van uitharden gaat het beste op een donkere plek waar het juist wat warmer is (minimaal 20 graden). Na het uitharden kan je de zoete aardappelen het beste bewaren op een koelere plek tot maximaal 6 maanden.

Nu is het tijd om te gaan genieten van jouw eigen gekweekte zoete aardappelen. Bekijk hiervoor ook eens onze recepten waarin we meer laten zien over de fantastische combinaties die je kan maken met de zoete aardappel.

Nieuwe recepten