Aardappelen invriezen

Aardappelen invriezen, en we begrijpen dat hier een aantal lezers bij zullen fronsen, is een prima methode om aardappels langer houdbaar te maken. Maar je kunt geen rauwe aardappelen invriezen, ze moet voor de tijd kort gekookt worden.

Vanzelfsprekend kun je aardappelen ook op een andere manier bewaren, maar het probleem is vaak dat niet iedereen over een geschikte plek beschikt zoals een kelder.

Mensen die dus hun eigen moestuin hebben, of in het aardappelseizoen goedkoop een grote voorraad willen kopen, moeten soms zelfs veel aardappels weggooien omdat een goede bewaarplek ontbreekt.

Ingevroren aardappelen kun je op iedere bereidingsmethode bereiden, hoewel voor gekookte aardappelen de kooktijd korter is, maar daar later meer over.

Aardappelen die je hebt ingevroren zijn overigens ongeveer een jaar lang houdbaar in de vriezer.

KokenKoken

Hoe aardappelen invriezen

Bij het invriezen van aardappelen is het belangrijk om dit te doen in de piek van het seizoen. Die piek ligt bij iedere soort op een ander moment, vaak in de zomer of herfst.

Het beste kun je daarvoor stevige aardappelen gebruiken, zonder rotte plekken, beurse plekken en zonder kiemen die uit de aardappel groeien. Aardappels met kiemen kun je het beste niet gebruiken om in te vriezen.

  • De aardappelen goed wassen, en aarde eventueel met een borstel verwijderen.
  • De aardappelen schillen met bijvoorbeeld een dunschiller of met een aardappelmesje. Bij sommige soorten kun je zelfs de schil er met je handen afwrijven.
  • Snij daarbij grote aardappelen twee of drie stukken. Overigens is het beter om normale en kleinere niet in stukken te snijden.
  • Doe water in een grote pan en breng dit op een hoog vuur aan de kook.
  • Zodra het water kookt, kun je voorzichtig de aardappelen in het kokende water doen.
  • Laat de aardappelen 4 tot 5 blancheren.
  • Nu de aardappelen gedurende een paar minuten af laten koelen in bijvoorbeeld een pan met koud water of in ijswater.
  • Uit laten lekken en droog deppen met doek of keukenpapier.
  • Doe zoveel aardappelen als je voor een maaltijd nodig hebt in een diepvrieszak of diepvriesbakje, en vergeet niet de datum er op te zetten. Bij een zakje moet je overigens er ook voor zorgen dat er geen of zo min mogelijk lucht in het zakje zit. Hier kun je overigens ook goed een vacu├╝msealer voor gebruiken.
  • Nu in de vriezer invriezen.

Anders bewaren

Zoals al geschreven kun je aardappelen ook in de kelder of op een koele maar donkere plek bewaren. Deze plek moet een constante temperatuur van 4 tot 10 graden hebben.

Haal ze dan wel uit de plastic zak waarin ze gekocht zijn.

Heb je een kelder en wil je veel kilo’s bewaren, dan kun je daar het beste een aardappelbox voor gebruiken. Dit is een box die op poten staat en waar aan alle kanten behalve de bovenkant latje geplaatst zijn, met evenveel tussenruimte.

Zo krijgen de aardappels aan alle kanten lucht en blijven droger.

Aardappelen die vochtig worden gaan rotten. Dat is ook de reden dat de koelkast een minder goede bewaarplek is. Bovendien wordt het zetmeel in de aardappel in de koelkast omgezet in suiker, en dan smaakt het minder lekker.

Na verloop van tijd kunnen de aardappelen gaan kiemen en uitschieters krijgen. Is de bewaarplek koel genoeg kun je daar niets tegen doen. De aardappelen worden te oud. Gebeurt dit al snel is de bwaarplek te warm.

Worden de aardappels groenig dan is de bewaarplek niet donker genoeg.

KokenKoken