in

Zelf patat maken

Zelf patat maken is helemaal niet moeilijk. Je hebt er eigenlijk maar één ingrediënt voor nodig, buiten een friteuse of pan met olie en een patatsnijder of mes.
Dat ene ingrediënt is aardappelen. Het liefst wat groter, want patat maken van kleine aardappelen zal kleine frietjes opleveren. Die worden in de friteuse vaak wat harder. Die aardappelen moeten wel van de juiste soort zijn, want de verkeerde soort zal snel slappe of bruine frietjes opleveren. Dus voordat je zelf patat wilt gaan maken is de juiste soort aardappelen kopen, of misschien verbouw je die wel zelf in de eigen moestuin. Goede aardappels om patat te maken zijn kruimige aardappels, soms ook wel omschreven als melige of bloemige aardappelen. Bij deze soort wordt de buitenkant lekker krokant en de binnenkant van de patat zoals deze behoort te zijn, lekker bloemig. Een goede groenteboer of een groente- en fruitafdeling van een goede supermarkt heeft keuze uit verschillende soorten. Kruimige aardappelen bevatten minder water en veel zetmeel. Ook de soort frituurvet kan van belang zijn om mooie patat te kunnen maken. Wij Nederlanders doen dit meestal in frituurvet dat je in iedere supermarkt kunt kopen, in het buitenland wordt meestal olie gebruikt.

Zelf patat maken, de stappen

Zonnebloemolie is daarvoor geschikt, maar koolzaadolie is minstens net zo goed.

De patat wordt met dergelijke olie minstens net zo goed als in frituurvet, alleen koolzaadolie of zonnebloemolie is beter voor het lichaam. Dat raden we dus ook van harte aan.

  • friteuse
  • Frituurvet, zonnebloemolie of koolzaadolie
  • Zout
  • 1 Kilo Aardappelen. Voor een grotere hoeveelheid frietjes kun je gerust ook meer aardappelen nemen.
  1. Verwarm de friteuse al vast op 140 graden. Je kunt olie of frituurvet ook verwarmen op het fornuis. In dat geval moet de baktemperatuur ongeveer 140 graden zijn.

  2. Schil de aardappel en stuk de patat met een patatsnijder uit. Je kunt de aardappel ook in de vorm van frietjes snijden met een mes.

  3. Doe de patat voorzichtig in de warme olie, dit kan wat spetteren, en bak de frietjes de eerste keer gedurende vijf minuten. Nu uit de olie halen, wil je meer bakken dan bak je de frietjes weer de eerste keer vijf minuten.

  4. Nu de friteuse of het vet in de pan verhogen tot 180 tot 190 graden.

  5. De patat weer voorzichtig in friteuse of pan doen, en deze keer bakken totdat de patat goudbruin is. Normaliter is dat nog eens 5 minuten.

  6. De friet uit de olie halen en even laten uitlekken en een vergiet. Bij echte patat mag er nu wat zout overheen gestrooid worden.

Bestrooi de patat niet alleen met zout, maar met een mengsel van wat zout en een beetje paprikapoeder. Je kunt ook andere kruiden gebruiken.

Hoofdgerecht
Nederland
aardappelen
KokenKoken

Vond je dit een waardevol bericht?

52 Points
Upvote Downvote
Gepofte Aardappel

Gepofte Aardappel