Aardappelen koken, wat natuurlijk lang niet de enige manier is om aardappels te bereiden voor een heerlijke maaltijd. Want aardappels, wat geen groente is maar toch heel voedzaam en gezond, zijn misschien wel het meest veelzijdige dat we bij onze maaltijden eten.
De aardknol bevat veel energie door middel van koolhydraten en andere belangrijke voedingsstoffen. Aardappelen bevatten voedingsvezels, verschillende vitaminen en verschillende mineralen.
Gezond eten
Per 100 gram bevatten gekookte aardappelen bijvoorbeeld
- 82 kcal of 346 kJ
- 2 gram eiwit
- 17 gram koolhydraten
- 0,1 gram vet
- 2,5 gram vezels
- 0,08 milligram Vitamine B1
- 0,05 milligram Vitamine B2
- 0,25 milligram Vitamine B6
- 9 milligram Vitamine B11
- 8 milligram Vitamine C
- 3 milligram Natrium
- 440 milligram Kalium
- 9 milligram Calcium
- 50 milligram Fosfor
- 20 milligram Magnesium
- 0,5 milligram IJzer
- 0,1 milligram Koper
- 0,3 milligram Zink
Het is dan ook niet voor niks dat aardappelen vaak zelfs gezonder worden gezien als een sinaasappel. Daar moeten we wel bij vermelden dat het wel sterk afhankelijk is van de manier waarop de aardappelen worden klaar gemaakt De voedingswaarden in het geval van aardappelen koken, zoals hierboven vermeld, is in ieder geval indrukwekkend.
Ook zie je meteen het lage vetgehalte. Dat weerspreekt dus dat veel mensen aardappels als een dikmaker zien, want juist het tegendeel is waar.
Wel is het natuurlijk een feit dat verkeerd frituren of gebakken aardappelen inderdaad wel wat meer vet bevatten dan gekookte aardappelen. Dat ligt echter aan het vet om in te frituren of om in te bakken.
Overigens zitten er ook geen suikers in aardappelen.
Hoe lang aardappelen koken?
Aardappelen koken is misschien wel de makkelijkste manier om aardappels te bereiden.
Ingrediënten
- 1 Kilo Aardappelen
- Zout
- Water
Bereiding
-
Dun schillen, want juist onder de schil zitten veel voedingsstoffen. Hoewel je bij veel moderne soorten de schil niet hoeft te verwijderen. Eventuele oneffenheden kun je verwijderen.
Grote exemplaren in kleinere stukken snijden.
-
Goed wassen, want ze groeien in de grond. En dat wil je niet op je bord.
-
Water in een pan doen en de aardappels in het water doen, zodat deze net onder water staan. Overigens kunnen aardappelen verkleuren als deze niet onder water staan, maar je kunt ze nog gewoon eten. Ziet er alleen niet altijd even smakelijk uit.
-
Snufje zout in het water doen, en de pan op het vuur plaatsen.
-
Aan de kook brengen en gedurende ongeveer 20 minuten koken.
-
Je kunt heel makkelijk controleren of de aardappels gaar zijn. Prik een vork in een stukje. Prik je er gemakkelijk in of valt het stukje van de vork, dan is de gaarheid perfect. Kun je er niet inprikken, nog even doorkoken.
-
Water afgieten boven een vergiet, de aardappels weer terug in de pan doen en nog even een minuutje laten door garen zodat de aardappelen wat droger worden.
-
Nu kun je de aardappelen opdienen. Je kunt er ook nog wat gehakte peterselie over strooien. Anders dan in Nederland worden gekookte aardappels zo vaak in het buitenland gegeten.
Andere bereidingsmethoden
Zoals we eerder al beschreven zijn de bereidingsmethoden erg groot. Bij een deel van deze bereidingsmethoden moet je de aardappelen eerst koken. Vaak omdat deze dan eerder klaar zijn.
Gekookte aardappels verder verwerken
Dat is bijvoorbeeld het geval als je aardappelpuree wilt maken, maar ook bij het maken van gebakken aardappelen of het maken van aardappelpannenkoeken, aardappeltaart, aardappelpizza en natuurlijk bij het maken van stamppotten.
Bij andere bereidingsmethoden is het vaak niet nodig om de aardappel te koken maar gaat de bereidingstijd sneller.
Zo kun je bijvoorbeeld bij het frituren van aardappelen deze even kort gedurende een paar minuten koken. Het frituren gaat dan sneller.
Er zijn echter ook bereidingsmethoden waarbij eerst koken niet nodig is. Bijvoorbeeld rösti en de in Duitsland bekende Kartoffelpuffer, wat in feite een soort aardappelpannenkoek is van geraspte aardappelen.
We hebben hier op deze site een groot aantal verschillende methoden verzameld. Bij ieder recept staat vermeld of er eerst gekookt moet worden.
Aardappelsoorten
Dat is voor veel mensen toch wel een moeilijke beslissing, want er zijn veel verschillende soorten aardappelen.
In de supermarkt heb je daar meestal niet zoveel last van, want meestal worden de aardappelen daar in zakken van 2,5 kilo of vijf kilo verkocht war meestal ook niet meer bij staat dan de naam en het land van herkomst.
Bij een goed groenteboer, en soms in de supermarkt, kun je kiezen uit meerdere soorten.
De ene soort is beter om te koken, de andere soort lekkerder om er aardappelpuree van te maken, en weer een andere soort is lekkerder om te bakken of te frituren.
Denk nu niet dat dit een fabeltje is. Je kunt het een beetje vergelijken met wijn. Witte wijn smaakt gewoon beter bij vis, en rode wijn smaakt beter bij bepaalde soorten vlees.
Datzelfde is ook van toepassing op de aardappelsoorten.
Onafhankelijk van de soort, kun je aardappelen in verschillende typen verdelen.
- Vastkokend, beter geschikt voor bakken, ovenschotels en salades.
- Kruimig, beter geschikt voor puree, poffen, stamppot en frituren.
- En de soort die daar eigenlijk precies tussen in zit, de vrij vastkokende aardappel. Deze soorten zijn geschikt voor bakken, frituren, , ovenschotels en salades.
Wil je aardappelen koken is dat eigenlijk mogelijk bij al deze soorten. Dat hangt voornamelijk van de eigen smaak af. Persoonlijk vinden wij een kruimige aardappel lekker om te koken. Deze aardappels zijn niet zo vast, en vooral als je wilt prakken met jus komt er zo een heerlijke aardappel op je bord. Maar dat is persoonlijk, iedereen heeft een eigen smaak.
Nu hebben we eigenlijk alleen nog maar een verdeling gegeven in de soorten aardappelen, maar er is natuurlijk nog een keur aan verschillende soorten aardappelen wat naam en kleur betreft. Schrik niet, maar daar zijn duizenden verschillende mogelijk.
Je hebt aardappels met een lichtbruine schil, met een gelige schil, met een donkerbruine schil en met een rode schil.
Er zijn aardappels die paars koken, en verschillende andere kleuren.
Dit verschil is eigenlijk niet door een leek te zien aan de buitenkant, laat staan de smaak die aan dit soort aardappelen zit. Hoewel daar een groot verschil tussen kan zitten.
Vroeger had je de bintje en de eigenheimer, de twee soorten die in Nederland voornamelijk verkocht werden.
We geven hier wel een dringend advies want er zijn veel lekkere soorten met allemaal en andere smaak.
Koop eens niet een zak van vijf kilo in de supermarkt maar geef eens een paar euro meer uit, en laat de groenteboer je adviseren.
Vertel de groenteboer welk gerecht je wilt maken met de aardappels, en deze zal dan zonder twijfel een soort aanbevelen.
De juiste aardappel zal aan het gerecht dat je wilt gaan maken zoveel smaak meer geven dan een soort die voor andere doeleinden beter is.