10 Populaire Aardappelrassen

Je let er wellicht niet altijd op zodra je aardappels koopt voor het avondeten, maar hier in Nederland kennen we tientallen verschillende aardappelrassen. Ieder ras kent weer zijn eigen smaken, kenmerken en meest ideale manier van bereiden. Sommige aardappelrassen zijn extreem multifunctioneel en kunnen in verschillende vormen en gerechten gebruikt worden. In dit artikel vertel ik je meer over 10 populaire aardappelrassen die we kennen in Nederland.

Bildstar

Eén van de meest bekende aardappelrassen in ons land is de Bildstar. Dit ras laat zich kenmerken door een rode schil en losse kruimlaag. De Bildstar heeft zijn naam te danken aan de Friese gemeente ‘De Bildt’ en is ontstaan nadat twee andere rassen met elkaar werden gekruisd, namelijk de Winda en de Saturna. Deze aardappel is uitermate geschikt voor koken, bakken en frituren. Na het koken van de Bildstar aardappels heeft de binnenkant een donkergele kleur. Is het lekker warm buiten? Dan kan je dit ras aardappels ook uitstekend verwerken in een frisse salade.

Eigenheimer

De Eigenheimer staat bekend als een zeer kruimige aardappel. Het bijzondere aan dit aardappelras is dat vrijwel elke aardappels anders gevormd is en daarnaast vaak beschikt over diepere inkepingen. Met de eigenheimer aardappelen verzeker je jezelf van een heerlijk bordje aardappelen, zonder dat je heel lang in de keuken hoeft te staan. Kruimige aardappelrassen zijn namelijk vrij snel gaar, waardoor de kooktijd over het algemeen wat korter is. De Eigenheimer aardappels zijn vooral geschikt voor bijvoorbeeld stamppot gerechten, aardappelpuree of om ‘gewoon’ lekker te koken.

Eigenheimer Aardappelen

Frieslander

De Frieslander is één van de oudere rassen als het gaat om aardappels. Deze aardappels kenmerken zich door de lichtgele kleur en ovale structuur. De Frieslander is een vastkokende aardappel en wordt oorspronkelijk geoogst in de klei. Hierdoor is de aardappel rijk van smaak en daarnaast ook het gehele jaar te krijgen. Voor de Frieslander geldt dat deze zeer multifunctioneel te gebruiken is zoals op de BBQ, in de oven of in de frituur.

Nicola

Deze langvormige, ovale aardappel heeft een gladde schil en gele kleur. Deze vastkokende aardappel kan ook net als bijvoorbeeld de Frieslander in verschillende gerechten en manieren gebruikt worden. De zoete smaak kan een heerlijke toevoeging zijn voor jouw gerecht. Deze veelzijdige aardappel is uitstekend te bakken, koken of frituren.

Roseval

De Roseval aardappelen geven je de mogelijkheid om een heerlijk culinair hoogstandje te serveren. Deze vastkokende aardappel heeft een romige smaak en kan zowel met- als zonder schil geprepareerd worden. Deze aardappel vindt zijn oorsprong in Frankrijk en springt er direct uit met de lichte schil en roodkleurige buitenkant. Veel restaurants smeken bij de Roseval aardappelen en serveren dit ras over het algemeen bij een lekker stukje vis.

Roseval Aardappelkriel

Bintjes

Bintjes Aardappelen behoren ook tot de vastkokende aardappelrassen en worden over het algemeen tussen april en augustus gerooid. De aardappel heeft een blanke kleur en beschikt over wat diepere inkepingen. In Nederland behoren de Bintjes aardappelen tot één van de oudste aardappelrassen die we kennen. Waar dit soort aardappelen vroeger op vrijwel elke hoek van de straat werden aangeboden, is het tegenwoordig steeds lastiger om bintjes aardappelen te bemachtigen. Het grote voordeel van dit ras is dat je de aardappelen goed kan bewaren en dus ook een langere tijd kan opslaan.

Malta

Zoals de naam al aangeeft is dit ras afkomstig van het eiland Malta. De aardappel beschikt over een gele schil en wordt in veel keukens vooral gebruikt om te roosteren of te verwerken in verschillende ovengerechten. Deze aardappel is te herkennen aan de ‘jonge’ smaak en ten opzichte van andere rassen worden de aardappels met weinig ‘schade’ opgeleverd. Dit komt doordat tot voor kort dit ras vooral met de hand gerooid werd.

Irene

Net als de Frieslander komt de Irene aardappel uit een klei-rijke rond waardoor het een heerlijk smaakvol ras is. De aardappel is te herkennen aan de roodkleurige schil, ronde vorm en het lichtgele vlees. In veel keukens wordt Irene aardappel vooral gebruikt in veel Winterse gerechten zoals stamppot of goed gevulde ovenschotels. Deze kruimige aardappel is daarnaast ook goed te gebruiken voor de aardappelpuree of in aardappelsoep.

Opperdoeser

De Opperdoeser is een knalstaaltje Nederland werk en is een echte uitblinker in de Nederlandse keukens. De Opperdoeser is een vastkokende aardappel, beschikt over geelkleurig vlees en heeft een ovale vorm. Volgens veel Nederlandse experts is de Opperdoeser een echte delicatesse en zou elke liefhebber van eten deze aardappel eens moeten proeven. Dit ras wordt over het algemeen vooral gebruikt om te bakken en koken, maar af en toe wil de opperdoeser ook goed passen in een ovengerecht.

Menopper

Deze middelvroege aardappel is afkomstig van de Hoeksche Waard en wordt gezien als een zeer exclusief ras. Deze middelvroege aardappel wordt vooral gerooid in augustus en behoort ook tot de vastkokende aardappelsoorten. Het bijzondere aan de Menopper is dat het een zeer zachte structuur heeft. Daardoor is het ras zeer goed te bakken of te bereiden in de oven. Veel mensen kiezen ervoor om de schil niet mee te bereiden, maar over het algemeen zorgt dit juist voor wat ‘bite’ aan deze zachte aardappel.

Back to Top

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.