Ga terug
Afdrukken

Zelf patat maken, de stappen

Zonnebloemolie is daarvoor geschikt, maar koolzaadolie is minstens net zo goed.

De patat wordt met dergelijke olie minstens net zo goed als in frituurvet, alleen koolzaadolie of zonnebloemolie is beter voor het lichaam. Dat raden we dus ook van harte aan.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederland
Keyword aardappelen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale Tijd 30 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorie├źn 312 kcal

Ingredi├źnten

  • Frituurvet, zonnebloemolie of koolzaadolie
  • Zout
  • 1 Kilo Aardappelen. Voor een grotere hoeveelheid frietjes kun je gerust ook meer aardappelen nemen.

Bereiding

  1. Verwarm de friteuse al vast op 140 graden. Je kunt olie of frituurvet ook verwarmen op het fornuis. In dat geval moet de baktemperatuur ongeveer 140 graden zijn.

  2. Schil de aardappel en stuk de patat met een patatsnijder uit. Je kunt de aardappel ook in de vorm van frietjes snijden met een mes.

  3. Doe de patat voorzichtig in de warme olie, dit kan wat spetteren, en bak de frietjes de eerste keer gedurende vijf minuten. Nu uit de olie halen, wil je meer bakken dan bak je de frietjes weer de eerste keer vijf minuten.

  4. Nu de friteuse of het vet in de pan verhogen tot 180 tot 190 graden.

  5. De patat weer voorzichtig in friteuse of pan doen, en deze keer bakken totdat de patat goudbruin is. Normaliter is dat nog eens 5 minuten.

  6. De friet uit de olie halen en even laten uitlekken en een vergiet. Bij echte patat mag er nu wat zout overheen gestrooid worden.

Opmerkingen - Tips

Bestrooi de patat niet alleen met zout, maar met een mengsel van wat zout en een beetje paprikapoeder. Je kunt ook andere kruiden gebruiken.