in

Vegetarische Stamppot Boerenkool

Een echte stamppot mag natuurlijk niet ontbreken in de Hollandse keuken. Waar vroeger vooral de ‘ouderwetse’ stamppotten boerenkool, andijvie en zuurkool werden voorgeschoteld, zijn er tegenwoordig een stuk meer alternatieven en combinaties mogelijk. Een voorbeeld hiervan is de vegetarische variant op stamppot boerenkool. Uiteraard spelen de (kruimige) aardappelen een belangrijke rol in dit gerecht.

Recept Vegetarische Stamppot Boerenkool

Stamppot is een typisch Nederlands gerecht. Waar het vroeger de norm was dat dit altijd met spek en/of rookworst werd geserveerd, zijn er nu ook steeds meer vegetarische alternatieven, waaronder stamppot boerenkool.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederland
Keyword Aardappelen koken, Stamppot
Totale Tijd 30 minuten
Geschikt voor 4 personen
Calorieën 550 kcal
Auteur Jarno de Vries

Ingrediënten

 • 1 kg kruimige aardappelen
 • 600 gram verse boerenkool
 • 250 gram Vegetarische rookworst
 • 2 stuks rode uien
 • 50 gram ongezouten roomboter
 • 125 gram vegetarische spekreepjes
 • 1 eetleper milde mosterd

Bereiding

 1. Heb je de aardappelen met schil gekocht? Zorg er dan eerst voor dat je de aardappelen schilt en snijd deze vervolgens in gelijke stukken. Zorg alvast voor een grote pan met water.

 2. Kook nu de aardappelen samen met de boerenkool in ongeveer 20 minuten gaat.

 3. Bereid nu de rookworst met behulp van de instructies op de verpakking. Snijd de rode uien nu in ringen en verhit vervolgens de helft van de voorgeschreven hoeveelheid boter in een koekenpan. Bak de uienringen op matig vuur en roer regelmatig door de pan. Voeg de vegetarische spekreepjes toe bak deze 5 tot 10 minuten mee.

 4. Giet nu de aardappelen samen met de boerenkool af en vang direct een kopje kookvocht af. Pak nu de pureestamper en prak de boerenkool en aardappelen samen met de overige boter, het kookvocht en mosterd tot een smeuïge stamppot.

 5. Breng het op smaak met wat zout en peper en serveer de stamppot samen met de vegetarische rookworst, gebakken spekjes en ui.

Vond je dit een waardevol bericht?

50 Points
Upvote Downvote
Gebakken aardappelen

Gebakken aardappelen

Geroosterde Zoete Aardappels

Zoete Aardappels uit de Oven