Gebakken aardappelen

Gebakken aardappelen

Gebakken Aardappelen lijkt een gerecht dat heel erg makkelijk is om te maken, maar in werkelijkheid hebben veel mensen moeite om de aardappelen krokant te bakken met een mooi bruin korstje.

Wat dan zijn de aardappelen toch wel het lekkerste.

Dat heeft te maken met een aantal dingen. Natuurlijk als eerste de soort aardappel die gebruikt wordt, want niet alle soorten zijn geschikt om te bakken.

Ook de kooktijd van de aardappelen kan van invloed zijn. Deze moeten niet te lang gekookte zijn voordat de aardappelen goed gebakken kunnen worden. Is de kooktijd te lang krijg je meer pap dan aardappel, en kan de aardappel ook niet goed gebakken worden. Het beste kun je aardappelen gebruiken die vastkokend zijn.

Dan is er nog de hoeveelheid boter die gebruikt wordt bij het bakken. Te weinig boter zal zorgen voor weinig korst, te veel boter kan de aardappelen weer papperig maken.

En natuurlijk de andere ingrediënten die gebruikt worden. Spek wordt vaak toegevoegd aan de gebakken aardappelen. Dat kan prima, en zorgt ook weer voor een fijn vet om de aardappelen in te bakken.

Recept Gebakken Aardappelen met knoflook

In dit recept gaan we nog weer iets verder, en voegen knoflook en chilivlokken aan de aardappelen toe. Dat zorgt voor een heerlijke smaak.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederland
Keyword gebakken aardappelen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale Tijd 25 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 135 kcal

Ingrediënten

 • 2 Kilo Vastkokende kleine aardappelen of krieltjes
 • 10 Teentjes Knoflook
 • 100 Milliliter Olijfolie Of 100 gram roomboter.
 • 1 espuntje Chilivlokken
 • Zout naar smaak

Bereiding

 1. Schil de aardappelen en snij de aardappelen in blokjes schijfjes of in grotere stukken.

 2. Doe water met wat zout in een pan.

 3. Kook de aardappelen in slechts een 2 tot vijf minuten. Hoe groter de stukken hoe langer de kooktijd. Na het koken moeten de aardappelen nog net niet gaar zijn.

 4. De olie in een koekenpan verhitten. Wil je echt lekkere aardappelen dan is roomboter nog beter om te gebruiken.

 5. De knoflook schoonmaken, en snij deze in stukjes.

 6. Voeg de knoflook alvast aan de olie toe, en laat deze even een minuutje trekken en bakken. Dat komst de smaak ten goede.

 7. Voeg de aardappelen toe, en bak deze goudbruin. Regelmatig voorzichtig omscheppen, zonder dat de aardappelen kapot gaan.

 8. De aardappelen zachtjes laten bakken, wordt het te droog dan kun je nog wat roomboter of olie toevoegen. Dit heeft toch wel minimaal 15 tot 30 minuten nodig.

 9. Als de gebakken aardappelen klaar zijn kun je er wat chilivlokken en zout overheen strooien.